Close

Γνωρίστε τις βασικές κινήσεις του Σουηδικού Μασάζ

Πόσες φορές έχετε ακούσει για το διάσημο σουηδικό μασάζ αλλά δεν έχετε καταλάβει τι ακριβώς σημαίνει;

Αρχικά, το σουηδικό μασάζ είναι μια από τις πιο διαδεδομένες μορφές μασάζ του κόσμου.

Για τον ‘πατέρα’ αυτής της τεχνικής υπάρχουν διαφωνίες. Κάποιοι λένε πως την τεχνική αυτή ανέπτυξε το 1800 ένας Σουηδός γιατρός, ο Per Henrik Ling ενώ άλλοι υποστηρίζουν πως ήταν ένας ολλανδός επαγγελματίας, ο Johann Georg Mezger.

Εκείνο που γνωρίζουμε σίγουρα πως είναι πραγματικότητα είναι τα οφέλη του σουηδικού μασάζ στην υγεία μας.

Είναι η πιο απαιτητική μάλαξη και στοχεύει στο να χαλαρώσει το σώμα μειώνοντας τις μυϊκές τοξίνες και την ένταση και βοηθώντας να αυξηθεί η κυκλοφορία του αίματος και του οξυγόνου.

 

Πέντε είναι οι βασικές κινήσεις που περιλαμβάνει το σουηδικό μασάζ:

  1.     Το Ολίσθημα (effleurage)

Ο θεραπευτής χρησιμοποιεί μακρά κίνηση ολίσθησης και απαλές κινήσεις σαν χάδι με ανοιχτές παλάμες και ελαφριά έως μεσαία πίεση. Με αυτό τον τρόπο, οι τεταμένοι μύες χαλαρώνουν και αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος ώστε να γίνει κατάλληλη προετοιμασία για το επόμενο στάδιο.

Το στάδιο αυτό χαλαρώνει το σώμα και το νου και λειτουργεί ως διεγερτικό για το νευρικό σύστημα.

 

  1.     Τη Ζύμωση (petrissage)

Για ενεργοποίηση και προετοιμασία των μυών, ερχόμαστε στο στάδιο της ζύμωσης, μια τεχνική όπου σταδιακά μπαίνει ο θεραπευτής πιο βαθιά στους μυς και τους ζυμώνει. Κυρίως για αυτή τη προετοιμασία χρησιμοποιούνται οι αρθρώσεις και οι αντίχειρες.

 

  1.     Τις Κρούσεις(tapotement)

Αυτή είναι ίσως η πιο γνωστή κίνηση στο σουηδικό μασάζ, όπου χαρακτηρίζεται από γρήγορα απαλά χτυπήματα στο σώμα από τις απαλές γροθιές, τα πλαϊνά της παλάμης ή τις άκρες των δακτύλων του θεραπευτή.

 

  1.     Τις Εντριβές(friction),

Εδώ ο θεραπευτής τρίβει πολύ γρήγορα τα χέρια του μεταξύ τους ώστε να παραχθεί θερμότητα και στη συνέχεια τα τοποθετεί στους μύες με σκοπό να ζεσταθούν.

 

  1.     Τη Δόνηση/τρεμούλιασμα (Vibration)

Η κίνηση αυτή στοχεύει στην χαλάρωση των μυών και ο θεραπευτής χρησιμοποιεί τα ακροδάχτυλά και την παλάμη του ασκώντας πιέσεις παράλληλα με δονήσεις στα σημεία όπου οι μύες είναι σκληροί.

 

Πολλές τεχνικές μασάζ, όπως η φυσιοθεραπεία ή το λεμφικό μασάζ, στηρίχθηκαν σε αυτές τις κινήσεις του σουηδικού μασάζ.

Δοκιμάστε κι εσείς το σουηδικό μασάζ και απολαύστε τα οφέλη του στο μυαλό και στο σώμα σας, στο κέντρο θεραπείας SEVENOCEANS!